poniedziałek, 20 października 2014

Najłatwiejsze na świecie apple pie!

Dziś chcę Wam pokazać przepis na najłatwiejsze jakie znam ciasto jabłkowe czy jak ktoś woli Apple pie. Jabłek teraz pod dostatkiem, o ich zaletach pisałam tutaj- zachęcam gorrąco do spróbowania tego przepisu! Nie ma nic lepszego niż kawałek cieplutkiego, pachnącego ciasta przy kubku gorącej herbatki :)

Gwarantuje, że wyjdzie każdemu :)

sypany jabłecznik przepis




składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier lub aromat waniliowy
1 kilogram jabłek (najlepiej antonówki lub renety)
200 g masła
cynamon


sposób przygotowania: 


  • W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
  • Smarujemy grubo masłem średniej wielkości tortownicę.
  • Następnie równomiernie rozsypujemy na dnie 1/3 suchego "ciasta". 
  • Wykładamy połowę startych i wymieszanych z cynamonem jabłek. Na jabłka rozsypujemy kolejną - 1/3 część proszku, znów wykładamy jabłka i  na wierzch "ciasto". 
  • Na samym wierzchu układamy jedno przy drugim cienkie plasterki masła. (Masło tradycyjne- żadnej margaryny!)
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna) i pieczemy około godziny. Wierzch musi być dobrze zarumieniony i chrupiący.
Moje ciasto posypałam dodatkowo trzcinowym cukrem melasowym. :) Stąd ten ciemniejszy kolor, ale i chrupiąca, karmelowa skórka. :) 

kawałek ciasta jabłkowego

jabłkowe ciasto sypane

Smacznego poniedziałku!

szarlotka polska

7 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda smakowicie, a przepis rzeczywiście wydaje się być prosty:). Muszę koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto jabłkowe i robię je w trzech wersjach :) Musze spróbować też Twoją :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na początku myślałam, że to pizza :P hehe
    Ale takie ciasto jabłuszkowe to teraz z chęcią bym zjadła, wygląda przepysznie! :)
    W najbliższy wolny dzień, biorę się za robienie takiego:) hehe ale mi smaka narobiłaś :)
    pozdrawiam :)
    Daria

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój ulubiony przepis na szarlotkę!!! Piekę taką już od kilku lat bo uwiebiam połączenie smaku jabłek i kaszki!! Do tego jeszcze ubita kremówka albo gałka lodów waniliowych, mniam!!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. o, ciekawy przepis, muszę wypróbować, ostatnio coraz więcej czasu spędzam w kuchni robiąc jakieś smakołyki ;)
    pozdrawiam
    creativamente
    creativamente-o-sztuce.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ten placek, sama go często robię w domu

    OdpowiedzUsuń