Gwarantuje, że wyjdzie każdemu :)
składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier lub aromat waniliowy
1 kilogram jabłek (najlepiej antonówki lub renety)
200 g masła
cynamon
sposób przygotowania:
- W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
- Smarujemy grubo masłem średniej wielkości tortownicę.
- Następnie równomiernie rozsypujemy na dnie 1/3 suchego "ciasta".
- Wykładamy połowę startych i wymieszanych z cynamonem jabłek. Na jabłka rozsypujemy kolejną - 1/3 część proszku, znów wykładamy jabłka i na wierzch "ciasto".
- Na samym wierzchu układamy jedno przy drugim cienkie plasterki masła. (Masło tradycyjne- żadnej margaryny!)
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna) i pieczemy około godziny. Wierzch musi być dobrze zarumieniony i chrupiący.
Moje ciasto posypałam dodatkowo trzcinowym cukrem melasowym. :) Stąd ten ciemniejszy kolor, ale i chrupiąca, karmelowa skórka. :)
Ciasto wygląda smakowicie, a przepis rzeczywiście wydaje się być prosty:). Muszę koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto jabłkowe i robię je w trzech wersjach :) Musze spróbować też Twoją :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNa początku myślałam, że to pizza :P hehe
OdpowiedzUsuńAle takie ciasto jabłuszkowe to teraz z chęcią bym zjadła, wygląda przepysznie! :)
W najbliższy wolny dzień, biorę się za robienie takiego:) hehe ale mi smaka narobiłaś :)
pozdrawiam :)
Daria
Mój ulubiony przepis na szarlotkę!!! Piekę taką już od kilku lat bo uwiebiam połączenie smaku jabłek i kaszki!! Do tego jeszcze ubita kremówka albo gałka lodów waniliowych, mniam!!:)
OdpowiedzUsuńo, ciekawy przepis, muszę wypróbować, ostatnio coraz więcej czasu spędzam w kuchni robiąc jakieś smakołyki ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
creativamente
creativamente-o-sztuce.blogspot.com
Uwielbiam ten placek, sama go często robię w domu
OdpowiedzUsuń