Dziś chciałam Wam przedstawić idealny według mnie przepis na Fondant czekoladowy.
Wyszedł idealnie. pomimo tego, że nie dorobiłam się jeszcze kokilek i zrobiłam Fondanty w foremce do muffinek :). Robi się bardzo szybko a efekt jest nieziemski! Chrupiące z wierzchu, płynne w środku ciastko to jeden z lepszych deserów jakie robiłam :).
Składniki są idealne na 12 sztuk ciasteczek z foremki na muffinki. Według mnie powinno wyjść z niego około 8-9 większych sztuk np w kokilkach do tego przeznaczonych. Przepis jest na tyle fajny, że jeśli mamy właśnie takie kokilki to możemy wlać do nich ciasto i zamrozić a w razie nagłej chętki czy nalotu gości wystarczy wsadzić je do piekarnika na 3-4 minuty dłużej.
Składniki:
180 g ciemnej czekolady
180 g masła pokrojonego w kostkę
150 g brązowego cukru
4 jajka
180 g mąki
plus:
troszkę masła do wysmarowania foremek
kakao do obsypania foremek
Przygotowanie:
1. Foremki wysmarować dosyć grubo masłem i obsypać kakao,
2. Roztopić w rondelku masło i czekoladę,
3. W misce zmiksować jajka i cukier na gładką masę, dodać mąkę i wymieszać,
4. Dodać masę czekoladową i wszystko zmiksować,
5. Przelać do foremek, wstawić za 5 min do zamrażalnika lub na 15 do lodówki,
6. Piec 9-10 min w temperaturze 180C (termoobieg) lub 200C (bez obiegu).
Podawać same lub wedle uznania - z bitą śmietaną / lodami / konfiturą / owocami itd.
SMACZNEGO!
Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie! :)
Usuńspróbuję zrobić i może pochwalę się na blogu :D
OdpowiedzUsuńmushellka.blogspot.com
wyglada swietnie! :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
Ale narobiłaś mi apetytu! Muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Pewnie jest bomba kaloryczną, ale jak tu nie jeść słodkiego w takie szare, krótkie dni:). Chciałam przy okazji poinformować o zmianie nazwy mojego bloga na Lifestyle By Ania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam