środa, 7 stycznia 2015

jedz świadomie #2 tłuszcz palmowy

Przed Wami drugi post z cyklu jedz świadomie. Zapraszam!

Długo zastanawiałam się nad tym co "wziąć na widelec" i koniec końców stanęło na tłuszczu palmowym - czy jak kto woli: oleju.

olej palmowy


Co to jest olej palmowy? Tutaj na pomoc nam przychodzi niezawodna ciocia Wiki ;)

Olej palmowy – olej otrzymywany z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego. W temperaturze pokojowej ma kolor żółto-brązowy. Olej palmowy wykorzystuje się do produkcji margaryny, mydła, kosmetyków, świec, smarów.

Hmmm brzmi ładnie, wiele zastosowań, produkt naturalny... Ale... No właśnie, zawsze to "ale".


Standardowo, olej ma kolor pomarańczowy oraz  sporo wartości odżywczych takich jak:
  • witamina E, 
  • beta-karoten,
  • antyoksydanty. 
To w czym tkwi haczyk?
Otóż już po rafinacji olej oprócz tego, że zmienia barwę na białą lub żółtą to podczas obróbki termicznej pozbawiany jest swoich walorów odżywczych i posiada bardzo wysoką zawartość (około 45- 49%) niekorzystnych nasyconych kwasów. Sprzyjają one otyłości, cukrzycy typu II i wzrostowi cholesterolu LDL we krwi a nawet zachorowaniom na raka jelita i piersi.


W czym znajdziemy ten składnik? 
Jest niestety podobnie jak syrop glukozowo-fruktozowy prawie wszędzie. Są to na przykład:
  • margaryna,
  • mrożonki (frytki, warzywa na patelnie itp),
  • słodycze,
  • gotowe zupy,
  • mleko w proszku (także to dla dzieci!),
  • płatki śniadaniowe,
  • rodzynki,
  • bułeczki,
  • gotowe ciasta mrożone... 

Listę można ciągnąć- niestety. 

Każdy ma wolną rękę ale myślę, że warto unikać tego składnika. Dodam jeszcze, że producenci to spryciarze i ukrywają go pod różnymi nazwami np: 
- olej palmowy
- olej roślinny
- tłuszcz roślinny
- tłuszcz roślinny utwardzany.

tłuszcz palmowy



ALE! Jest też dobra wiadomość :) 
Olej palmowy jest naturalnym kosmetykiem i pomaga kobietom w walce o młody wygląd. Napina i uelastycznia skórę, wygładza drobne zmarszczki. Wykorzystuje się go również do masażu, i stosuje do skóry podrażnionej promieniowaniem UV. Przyspiesza regenerację tkanek. Jest również doskonałym produktem pielęgnacyjnym do włosów. Brzmi zachęcająco co? ;)




Co Wy na to? Używałyście? Planuję zakupić i wypróbować a potem zdam relację ;) Tymczasem czekam na dostawę oleju kokosowego i zamierzam przetestować jego właściwości pielęgnacyjne. Czekajcie na post! :)

5 komentarzy:

  1. Dobrze, że chociaż do pielęgnacji się nadaje :P
    Szkoda, że w produktach spożywczych producenci zawierają tyle niedobrych składników...

    PS. Fajnie, że już jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też nad tym ubolewam bo co wezmę do ręki jakiś produkt to okazuje się zuy :P
      Jestem już ;) dzięki :)

      Usuń
  2. Od jakiegoś czasu mam świra na punkcie zdrowego jedzenia, także omijam z daleka produkty z olejem palmowym. W kuchni do smażenia używam oliwę z pestek winogron, a do sałatek oliwę z oliwek. A jeśli chodzi o pielęgnację ciała, to ostatnio do czego tylko się da używam olejek arganowy:).

    OdpowiedzUsuń